Blogg

Bara det bästa är bra nog

24 jan 2021

När det gäller våra tänder vill vi ha förstklassig tandvård. Tandläkaren ska vara proffsig och kompetent. Dessutom ska hen vara serviceinriktad och förklara så att man känner sig trygg.

Välj inte första bästa klinik, nöj dig inte förrän du själv känner dig nöjd. Kliniken du går till ska ha tandläkare som är proffsiga inom sitt arbete och får dig bekväm i situationen. Alla är inte för alla, det kan hända att du längs vägen vill byta tandläkare, då går detta bra.

Du vill kunna gå till en förstklassig tandläkare i Stockholm eller den stad du befinner dig i. Har du några problem sedan tidigare bör du nämna detta innan. Lider man av tandläkarskräck kan det ibland bli en trygghet att hälsa på innan så man får känna av varandra och se så allt känns bra.

Hitta kliniker

Idag finns det många olika alternativ att välja mellan, allt från Folktandvården till de privata klinikerna. Vad föredrar du? Har du någon i din bekantskap som går till en riktigt bra klinik kan det vara något att testa. Annars hittar du olika kliniker om du söker på nätet. Kolla in tidigare kunders omdöme då också så kan du få ett hum om hurdana de är.

Olika kliniker har olika priser, många av dessa kan man hitta på deras hemsidor. I annat fall kan du ringa dem och fråga om en prisuppgift. Ge dina tänder en bra chans och låt en proffsig tandläkare se över dem när det behövs.

Behöver du tandläkare på Östermalm?

30 dec 2019

Kanske bor du på Östermalm eller har ditt jobb där. Det som är bra om man ska välja tandläkare är att välja någon som arbetar nära ens bostad eller nära ens jobb. Det ska vara lätt att komma till en tandläkare. Det kan kännas bökigt nog att gå till en tandläkare, då ska det inte dessutom vara svårt att komma dit.

Så om man bor på Östermalm, till exempel, hur ska man hitta en duktig tandläkare på Östermalm? Här tar vi upp några bra exempel på hur man ska hitta en bra tandläkare. Några tips när man ska välja en tandläkare på Östermalm, kommer här.

Goda recensioner

Man kan alltid välja en tandläkare som andra människor tycker är bra. Om man är någon som litar på vad andra tycker och tänker, så kan man läsa andra människors omdömen på de tandläkare som man funderar på att gå till. De kanske tycker som en själv om vad en tandläkare gör som är en trevlig tandläkare, som är duktig tandläkare, som kan borra hål som man ska kunna som tandläkare. De kanske tycker om en trevlig tandskötare som bryr sig om hur det är står till med dina tänder. Då kan man alltid läsa omdömen och lita på dem.

Öppettider

Man kanske önskar sig en tandläkare som har öppet även när man kommer hem från jobbet, eller tidigare på morgnarna. Det kan ju finnas tandläkare som har ovanliga öppettider. Kan man finna en ovanligt kvällspigg tandläkare som har öppet även på kvällarna. Det är ju inte alltid som man har lust att korta ner sin arbetstid bara för att gå till en tandläkare. Eller så kanske man kan hitta en tandläkare som är morgonpigg och har ovanligt tidiga öppettider som man kan få gå till på morgnarna innan arbetsdagen börjar.

Pris

Det går att jämföra priser med tandläkarverkets referensprislista. Alla borde jämföra priser, så att de slipper betala för höga priser. Många är inte medvetna om att tandläkare ju är fria att ta vilka priser de vill. Prissättningen är ju fri och upp till varje tandläkare själva att göra så. Som kund, eller patient bör man sätta press på tandläkarna att anpassa sina priser så att tandläkarna konkurrerar med varandra och kan sänka sina priser.

Språk

Om det är så att man talar ett annat språk än svenska, kan man på förhand ta reda på om tandläkarna kan tala ett annat språk så att man som patient kan känna sig fri att berätta som man själv önskar i det språk som man själv behärskar bäst. Läs mer om tandläkare som du kan hitta på Östermalm på: https://www.tandläkarehellsing.se.

Kan man få tandblekning av tandläkaren?

30 okt 2019

Det är ju så populärt att bleka sina tänder. Vita tänder anses ju så attraktivt med vita och friska tänder. Fula, svarta tänder förknippar vi med "häxor". Som barn lära man sig att "häxor" är fula och gamla tanter med fula och svarta tänder. Svarta tänder är själva sinnebilden för någon som är ful. Att vara vacker, innebär att ha vita, fina och jämna tänder. Och att utstråla hälsa.

Så att bleka sina tänder är en bra början för att få ett vackert utseende. Ska man bleka tänderna på en skönhetssalong, måste man alltid gå till en tandläkare först. Tandläkaren måste undersöka tänderna så att man inte har karies, eller någon annan skada på sina tänder, som skulle kunna innebära någon risk för att tandblekningen skulle kunna skada tänderna.

Varför inte låta tandläkaren bleka tänderna?

Så om man ändå ska gå till en tandläkare först, för att undersöka dem, varför inte låta tandläkaren utföra själva tandblekningen? Så googla "tandläkare Stockholm" och gå till en tandläkare som även kan bleka tänder. På så sätt sparar man tid och pengar genom att låta den tandläkare som undersöker ens tänder för en tandblekning även bleka dem. En snabb undersökning om hur många tandläkare som även utför tandblekning i Stockholm, visar att ett 50-tal tandläkare även utför estetisk tandblekning. Så välj någon som kanske arbetar nära din bostad, eller nära jobbet.

Så går tandblekning till

Först undersöks tänderna för om de är lämpliga för en tandblekning. När tandläkaren väl har kommit fram till att man gott och väl kan bleka tänderna, så börjar man med att lägga en blekningsgel på en tandskena och sätter dem på tänderna. Det är så en mjuk skena i plast som man använder. Det finns även behandlingar som går ut på att man lägger på en tandblekande gel på en skena, och som man sedan använder en lampa på som man lyser på varje tand så att de bleks på kort tid. Dessutom finns det även blekningskit som man kan använda hemma, med en gel som man lägger på en bettskena som man lägger in när man går och lägger sig på natten.

Om man endast vill bleka en tand

Ibland kan det hända att man endast vill bleka en enda tand. Då kan tandläkaren avlägsna det som kanske gör att tanden blir ful och grå. Är det en fyllning i tanden som missfärgar den, kan man behöva ta bort fyllningen och lägga in en gel som bleker tanden från insidan. Efter en vecka bör man kontrollera effekten och kanske göra om blekningen.

När visdomständerna gör ont

20 maj 2019

Alla har ungefär 32 tänder när de väl har blivit av med mjölktänderna. Det är 16 tänder upptill och 16 nedtill, men det är inte alla som har samma antal tänder i munnen hela sitt liv. Många som kommer upp i åldrarna efter 25, brukar få tänder som har legat djut lagrade, längst bak i munnen. De kommer fram sist av alla tänder och ibland kan det bli trångt i käken när de tycker att de ska komma fram. Tar man regelbundet röntgenbilder av tänderna ser en tandläkare var och ungefär när en visdomstand kommer att växa upp.

Ska man operera – eller inte?

Vissa anser att man genast ska operera bort tänder som kommer fram, visdomständerna. Det är klart om man får återkommande problem med visdomständerna som kanske ger inflammerat tandkött. Däremot är det inte särskilt enkelt heller med en operation. Ibland kan en operation faktiskt ge mer skada än nytta. Särskilt gäller detta om man är lite kommen till åren när man genomför en operation, vilket oftast är då som man får problem med sina visdomständer. I den åldern kan man faktiskt få problem med läkningen av tandköttet. Då kan operationen i sig åstadkomma lika mycket skada som visdomständerna i sig. Så vad ska man då göra?

Behålla hygienen i munnen

Det bästa är helt enkelt att ständigt behålla en bra munhygien. Borsta tänderna, göra rent mellan tänderna och se till så att man har friskt tandkött. Det är absolut det bästa tänkbara som man kan göra för att behålla friska visdomständer. Dessutom ska man inte se så negativt på visdomständerna; de kan göra ont just när de ska komma upp, men när du sedan är äldre och har slitna tänder, fungerar visdomständerna som extra och friskare tänder som mycket väl kan ersätta dina gamla och slitna tänder. Behåll dem, det är bra att ha ett par extra och starka tänder. Ju äldre som du är när du får nya tänder desto bättre är det för dig. Tänk dig att du får nya tänder som vuxen. Och tänderna är viktiga, ju längre tid som du klarar dig utan tandproteser, desto bättre för dig.

Uppsök tandläkare vid inflammation

Om du ändå får en inflammation i tandköttet, trots att du håller tänderna rena, bör du ta kontakt med tandläkare. Om du vill behålla visdomständerna kan hon, eller han hjälpa till att hålla rent genom att rengöra tandköttet ordentligt med bakteriedödande medel. Här kan du läsa mer.

Är det onödigt att skaffa nya tänder?

15 nov 2018

Det är aldrig onödigt att skaffa nya tänder, om det inte är så att du redan har alla de tänder som du behöver. Att dra ut fina och fullt fungerande tänder för att lägga nya tänder är däremot en ganska så dålig idé. På 1980- och 90-talet var det en del personer som vlde att dra ut sina tänder och lägga in tandimplantat. Senare kom de unerfund med att tandimplantaten inte var så bra som man tyckte att de var då. Idag finns det bättre implantat och man drar inte ut fullt fungerande och friska tänder på folk för att lägga in nya tandimplantat. Dessutom finns det bra tnabroar och -bryggor som fungerar hur bra som helst. Man måste inte lägga tandimplantat.

Tandbroar och -bryggor

Är det så att man har tappat en eller två tänder, kan man gott och väl lägga in en tandbygga, eller en tandbro, beroende på hur man vill uttrycka det. Lägger man en tandbrygga, innebär det att man lägger en tandprotes, som hakas fast i de två närmaste tänderna så att tandprotesen sitter fast ordentligt. Det innebär bland annat att man inte behöver borra i tandköttet och det blir inte lika känsligt för bakterier, som det lätt kan hända om man lägger in ett tandimplantat.

Behålla en bra munhygien

I alla fall är det alltid bäst att ha en bra munhygien. Det handlar som vanligt om att borsta, borsta och borsta sina tänder. Vill man behålla de tänder som man redan har, är det en bra idé att varje dag använda tandtråd, skölja munnen med fluor, eller använda fluortabletter och gå regelbundet till tandläkare. Att gå till tandläkare ofta är allt viktigare ju mer åren går. Har man kommit upp i åldern ahr man hunnit slita på tänderna ett antal år. Tänderna spricker kanske, de får en och annan tandsjukdom och annat som kan hända. En tandläkare kan upptäcka om något av detta händer och kan åtgärda sådant i tid.

Gå till en tandläkare nära ditt hem

Just de det är så viktigt att kunna gå till en tandläkare ofta och regelbundet, underlättar det om du har en tandläkare som du kan gå till som arbetar nära ditt hem. Googla "tandläkare Solna", om det nu är i Solna som du behöver en tandläkare. Annars googlar du "tandläkare" och sedan din "ort", så får du upp olika tandläkare som arbetar just på den orten. Här kan du läsa mer om tandläkare i Solna: https://www.solnatandläkarmottagning.se.

Så går det till att bleka tänderna

1 jun 2018

Det har verkligen blivit populärt att bleka sina tänder. ”Alla” bleker ju snart sina tänder och skillnaden är verkligen enorm mellan den som har blekt sina tänder, och den som inte har gjort det. Det är ju en hel del som kan förstöra tändernas naturliga vithet och snygga utseende. Kaffe, te, snus och framför allt rökning förstör tänderna som slutar se snygga och fräscha ut. När man ännu är ung, ser tänderna väldigt bra ut. Det är när åldern gör sig påmind som tänderna börjar se ofräscha och fula ut. Då är en blekning bra att göra för att våga dra på smilbanden och fyra av ett bländande leende. Ingen vill le bara för att upptäcka att tänderna är halvt bruna och fula. Då är en tandblekning på sin plats.

Så här går en blekning till

 1. Tandläkaren undersöker först dina tänder och diskuterar med dig hur en tandblekning går till och vad du kan förvänta dig av en blekning.
 2. När hon eller han har konstaterat att du inte har hål eller något annat som kan försvåra en tandblekning, får du en ställning i munnen som skyddar dina läppar mot blekningsmedlet som bleker tänderna.
 3. Tandläkaren penslar på ett blekningsmedel på dina tänder.
 4. Du väntar på att blekningsmedlet ska verka. Sedan när det har verkat klart tar tandläkaren av ställningen som har skyddat dina läppar.
 5. Blekningsmedlet sköljs av dina tänder. Och du kan se det snygga resultatet.
 6. Det närmaste dygnet bör du inte dricka kaffe, te eller snusa, röka eller göra något annat som kan färga dina tänder. Ska blekningen hålla bör du endast dricka vatten men du kan äta vanlig mat.

Blekningen brukar som bäst hålla i några månader. Längden på tandblekningen beror på hur du lever ditt liv; dricker du kaffe, eller te varje dag? Röker du eller snusar du? Småäter du ofta? Allt sådant påverkar blekningen av dina tänder. Ju bättre du sköter om dina tänder, och inte röker eller snusar, desto längre håller tandblekningen.

Det kostar en tandblekning

En tandblekning kan kosta mellan 3.000 och 6.000 kronor men då får man en skyddande massa runt tänderna som ska skydda dem. En tandblekning kan i bästa fall hålla i flera år. Håller du dig bort afrån rökning, vin och snus, håller blekningen bättre och längre. Välj en tandläkare som är noggrann och som alltid kontrollerar så att du inte har skadade tänder innan en tandblekning. Bara i Stockholm finns det tusentals tandläkarmottagningar men där endast ett 30-tal bleker tänderna. Välj en som är särskilt aktsam om dina tänder och som är prismedveten.

Vad är Brånemarkmetoden?

30 apr 2018

Visste du att tandimplantat och sättet att ersätta tänder med titanskruvar är en svensk uppfinning? Så är det. Tandimplantat, och metoden med det kallas även Brånemarkmetoden, efter professor Per-Ingvar Brånemark. Han arbetade i sitt laboratorium och forskade på blodceller när han upptäckte att mänsklig benvävnad kunder integrera titan. Att kroppen inte stöter bort metallen titan, utan absorberar den.

Med den upptäckten kunde han sedan utveckla den till tandersättningar med skruvar i titan. När man väl har fäst skruvarna i titan i käken, kan man sedan fästa tänder som ersätter de gamla tänderna ovanpå skruvarna. På det sättet kan man ersätta de gamla tänderna med konstgjorda tänder. 

Så här går själva ingreppet till

Först görs en ordentlig analys av patientens käke och käkben. Det är viktigt att käkbenet är friskt nog för att kunna borra in titanskruvar i den. Har man varit en rökare under lång period, eller har ätit någon medicin som kan ha inverkat negativt på käkbenet, kan det bli svårt att hitta käkben som är tillräckligt friskt för detta ändamål.

Har man väl hittat tillräcklig benvävnad som lämpar sig för titanskruvarna, ger man patienten bedövningsmedel, lokal bedövning, när lokalbedövningen sitter i, skruvar i titanskruvarna i käken i ett första steg.

Sedan väntar man i flera månader, mellan tre och sex månader medan skruvarna ska läka i käkbenet. Efter läkeperioden färdigställer man sedan bron, delar av bron eller den enskilda tanden. Efter det kontrollerar man regelbundet läkningsprocessen så att den fortskrider som planerat.

Fördelar och nackdelar med tandimplantat

Att ersätta förlorade tänder med tandimplantat är bland de bästa sätten att ersätta förlorade tänder. Det är en permanent lösning och som ger möjligheterna att fortsätta leva som förut och inte hindras av lösa eller helt förlorade tänder. Enda nackdelen är att det är en relativt kostsam metod att ersätta tänder.

Så går det till med tandimplantat

Först för man en ordentlig kontroll av benvävnaden där man tänker sig att tandimplantatet ska sitta. Det är viktigt att man har tillräckligt frisk benvävnad för titanskruvarna där tänderna ska sitta. När man väl har konstaterat att så är fallet, skruvar man i titanskruvarna efter att ha bedövat patienten ordentligt. Sedan måste det gå flera månader innan man går vidare till nästa steg. Oftast tar det mellan 3 och 6 månader innan käkbenet har läkt tillräckligt för nästa steg, som är att sätta fast själva tänderna i skruvarna. Oftast räcker det så. Efter det är det meningenatt tänderna ska fungera ungefär som vanliga tänder.

Hitta rätt tandläkare

Vill man ha denna typ av ersättning för förlorade tänder bör man leta upp en tandläkare som arbetar med detta. De flesta tandläkare gör det, och gör de inte det, brukar de kunna hänvisa till någon mottagning eller tandläkare som kan det. I övrigt är det viktigt att gå till tandläkare regelbundet för att behålla en bra mun- och tandhygien. Därför är det en stor idé att hitta en tandläkare som antingen arbetar nära din bostad eller nära ditt jobb. Läs mer här om tandläkare som utför tandimplantat.

Detta bör du göra med dåliga tänder

30 mar 2018

Har man problem med sina tänder, bör man åtgärda dem, för att inte problem ska uppstå i munnen. Det kan dessutom bli svårt att tugga och tillgodogöra sig näringen i maten om man saknar tänder. Faktum är att vi har allt bättre tänder, och vi behåller våra tänder högre upp i åldrarna än för flera år sedan, rapporterar Socialstyrelsen.

Allt fler har bättre tänder

De som har kvar sina tänder som idag är mellan 60 och 90 år. Samma sak gäller yngre, som är mellan 20 till 65 år. De har färre tänder med fyllningar från hål. Liksom hälsan varierar hos befolkningen, beroende på resurser och utbildningsnivån; rika och väl utbildade har bättre hälsa än som saknar resurser och utbildning, skiljer sig tandhälsan åt på samma sätt. Personer med små resurser och låg utbildning har sämre tänder, man ser att antalet utdragna tänder minskar ju högre utbildning personen har. Det finns även skillnader regionalt, så att munhälsan skiljer sig åt var i landet man blir.

Stor variation på tandhälsa var i landet man bor

I Norrbotten har de sämre tänder än i övriga landet. Där har de fler utdraga tänder och fler fyllningar i sina tänder än genomsnittet i resten av landet. Generellt sett är det 72 procent av den vuxna befolkningen i hela landet, och som var över 20 år fyllda, som hade besökt en tandläkare någon gång de senaste två åren, under året 2016. Fler kvinnor än män gick det året till en tandläkare. Mellan åren 2015 och 2016 var 75 procent av kvinnorna och endast 68 procent av männen hos tandläkare. Människor i 70 till 79 år ålder besökte tandläkare i högre grad än de som då var mellan 20 till 29 år. 

Naturligt att fler äldre går till tandläkare

Med åldern kommer även problem med tänderna. Får man dåliga tänder finns det några lösningar på det, man kan antingen införa:

1) Tandbroar med implantat eller enskilda tänder med implantat – i detta fall fäster man titanskruvar i tandköttet och fäster sedan konstgjorda tänder i skruvarna.

2) Tandbroar som fästs i närliggande tänder – denna metod är den vanligaste och innebär att man fäster tandbron i andra tänder som sitter fast

3) Lösa proteser – detta är vad man kallar för löständer och som nog de flesta vet vad det är. Patienten tar ut dem på natten och lägger in dem igen på dagen.

Om du inte har någon tandläkare som du kan gå till regelbundet kan du alltid googla en tandläkare, när där du bor. Då googlar du tandläkare Sundbyberg, om du råakr bo där, eller skriver in din ort, så får du flera förslag på tandläkarmottagningar där du bor. Läs mer här om en mottagning i Sundbyberg på: http://www.tandläkaresundbyberg.com.

Få vita tänder med naturliga produkter

25 jul 2017

Många vill ofta få vitare tänder genom att bleka dem hos tandläkaren. Visst finns det alternativet, men man ska inte glömma bort att det går att få vita tänder utan skadliga blekmedel. I dagsläget finns det många tandbehandlingar för att hålla tänderna vita och skinande. Dock så använder sig dessa va grova produkter som kan skada tandemaljen, visserligen något som inte kan lagas därefter! Om man har under de gångna åren druckit lite för mycket av det goda kaffet, teet, läsk eller liknande kan man känna att man vill göra något åt de gulbruna tänderna och få de vitare. Man behöver alltså inte använda sig av de extra metoderna för att bleka sina tänder utan man kan prova naturliga produkter som visar sig fungera för att få vita tänder.

Man ska inte glömma att det är livsmedel och drycker som kan fläcka tänderna permanent som ger tänderna den gula eller brunaktiga nyans som många inte tycker är attraktivt. Färgade drycker såsom kaffe, te eller läsk är boven och likaså cigaretter som är dåligt för munhygien samt farliga för leendet eftersom de gör tänderna mer porösa.

Ett typiskt misstag är att borsta sina tänder direkt efter man har ätit. Detta ger inte din tandemalj tillräckligt med tid för att återhämtas, men förhindrar att vissa hål formas. Det finns vissa livsmedel å andra sidan som naturligt hjälper till att göra dina tänder vitare. Till exempel frukter och grönsaker så som päron, äpplen, morötter, pepparfrukter, blomkål, sallad, broccoli och spenat. Dessa är bra på grund av deras fibrer som innehåller näringsämnen som skapar ett skyddande lager för emaljen och hindrar den från att fläckas.

Hemmareceptet för att få vitare tänder

 • Skapa en kräm av jordgubbar och natriumbikarbonat. Jordgubbarna fungerar som ett vitgörande medel, krossa dessa och blanda med bikarbonatet. Sedan ska det appliceras på tänderna i 20 minuter innan man sköljer. (Rekommenderas 1 dag per vecka)
 • Gnugga dina tänder med insidan av ett bananskal i två minuter. Kan göras så många gånger man vill om dagen, det innehåller nämligen salicylsyra som är ett utmärkt vitgörande medel för emaljen.
 • 45 sekunders gnuggande av insidan av ett apelsinskal (den vita delen) på dina tänder. Den vita delen kallas för märg och innehåller ett substans som gör dina tänder vitare. Borsta dina tänder en halv timma efter!

Om man vill få pärlvita tänder så finns det inget bättre än bakpulver. Det är nämligen det mest organiska och hälsosamma alternativet för att få vitare tänder. Blöt tandborsten med kranvatten och doppa det antingen i bakpulver eller bikarbonat så att det fastnar på borsten och borsta därefter som med en vanlig tandkräm.

Generella tips för att få vitare tänder

 1. Håll alltid din mun ren.
 2. Borsta inte för hårt.
 3. Använd tandtråd, morgon och kväll.
 4. Sluta röka om du gör det.
 5. Minska ditt intag av kaffe, te och läsk.
 6. Drick mer med sugrör.

 

Akut tandläkare finns i Stockholm

18 jul 2017

Olyckor inträffar och de kan ske när oavsett tid på dygnet samt föra med sig skador som drabbar vilket område på kroppen som helst. Det handlar alltså inte om när eller vart en olycka händer – det handlar snarare om att den som drabbas snabbt kan komma i kontakt med den nödvändiga hjälp som behövs för att korrigera det uppkomna problemet. En sak som i teorin låter som en självklarhet, men som – tyvärr – i praktiken visat sig vara betydligt svårare att få till stånd.

Det skiljer sig nämligen avsevärt beroende på vad man skadar samt i vilken stad man bor i då det kommer till akut hjälp och här kan man säga – som exempel på detta – säga att en person i Stockholm har bättre möjligheter till snabb vård än vad en person i en mindre stad har att få snabb hjälp; oavsett vilken skada det handlar om. Däremot så kan man även säga att en person i Stockholm som slår ut en tand har bättre möjligheter till att hitta en akut tandläkare än vad en person i Stockholm har som halkat och brutit en arm har.

Skillnaden mellan en akut tandläkare och en vanlig akutmottagning för övriga skador är nämligen stor i Stockholm och den förstnämnda – en akut tandläkare – är något som blivit väldigt mycket bättre under senare år. Ser man till exempelvis ett vanligt armbrott så kan detta handla om åtskilliga timmar sittande på en akutmottagning och detta egentligen oavsett tidpunkt på dygnet. En akut tandläkare och en kontakt med en sådan däremot går betydligt fortare och det är här ändringen har skett. Förr så var det nämligen inte alls ovanligt att man – på samma sätt som vid ett armbrott – fick vänta en väldigt lång tid innan tandskadan kom att korrigeras; men nu kan man i Stockholm se att något har hänt och att det främst är de privata mottagningarna som drivit utvecklingen framåt.

Akut tandläkare finns privat i Stockholm

Det är nämligen så att de flesta privata mottagningar numera avsätter speciella tider för att ombesörja och hjälpa till med just dessa akuta skador och att man – om olyckan är framme – kan gå före i den ordinarie kön om man skulle behöva detta. En sund utveckling i Stockholm som vi får hoppas sprider sig även till andra delar av Sverige.

Naturligtvis ska man även här tillägga att dessa tider som finns för en akut tandläkare ofta sker under dagtid och ordinarie öppettider; slår man ut en tand under natten i Stockholm så får man idag – liksom förr – söka sig till en vanlig akutmottagning. Men även där brukar sträckan från kontakt till ingrepp vara överkomlig och således skilja sig från den vård och väntetid man får vd andra typer av akuta skador.

Här kan man se att Stockholm vuxit rejält under senare år och att sjukvården har väldigt mycket att göra för att växa ikapp och för att kunna erbjuda samma service som man kunde innan den stora inflyttningen startade. En utmaning, utan

Hur gör jag den bästa dagliga tandvårdsrutinen?

5 jun 2017

Våra tänder är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras munnen också och man kan själv påverka hur snabbt eller långsamt det ska gå. Munnen innehåller alltid en mängd bakterier, endel av dem fyller viktiga funktioner medan andra istället kan orsaka stor skada, det blir därför mycket viktigt att man sköter sina tänder rätt.

Kom-ihåg-knep som kan göra din tandhälsa mycket bättre

Att få till en bra tanborstningsrutin är det bästa man kan göra för sina tänder. En bra början på goda vanor för tänderna är att komma ihåg siffran 2 i minnet. Man ska inte snåla med tandkrämen på borsten, många underskattar nämligen hur viktigt tandkrämen är och använder oftast för lite. En tumregel är att ta 2 centimeter fluortandkräm på tandborsten. Välj en fluortandkräm som inte bara ger fräsch smak i munnen, utan som också stärker tänderna och som skyddar mot karies. Därefter ska man låta tandkrämen stanna kvar och därför inte skölja munnen med en massa vatten efter borstningen, utan spotta bara och låt fluoret i tandkrämen göra nytta på tänderna. Borsta tänderna i maximum 2 minuter, det är så lång tid det behövs för att göra rent alla tandytor ordentligt. Ta gärna tid för att se om tiden uppnås. Det bästa för tänderna är att borsta 2 gånger om dagen, dels på morgon efter frukosten, sedan på kvällen efter sista måltiden. Hur trött man än är på kvällen så bör man inte hoppa över kvällsborstningen eftersom den är extra viktig.

Använd rätt borste

En mjuk tandborste är ett tips för att inte tänder eller tandkött ska skada och det bör samtidigt borstas försiktigt med små gnuggande rörelser. Om man borstar för hårt och med för långa rörelser är risken stor att man skadar både tandköttet och tänderna. Med tanke på att bakterierna samlas runt tandköttet är det extra viktigt att borststråna på borsten kommer åt för att massera lätt även där. Något som många kanske inte tänker på är att även borsta insidan av gommen och att utsidan på över- och underkäkständerna blir ren. Sedan är det viktigt att tänka på att man inte äter under den närmsta timmen efter borstningen.

Viktigt med tandtråd

Tro det eller ej, men gör man inte rent mellan tänderna samlas så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar. Därför blir tandtråd ett mycket viktigt redskap för att ta bort matrester och bakterier. Allra helst ska man använda det på kvällen så munnen är helt ren när man går och lägger sig. Det finns olika storlekar på tandtrådarna, det viktiga är att hitta en tandtråd som passar sina tänder och inte allt för tunna tandtrådar som lätt glider igenom om det är trångt mellan tänderna. Är man osäker kan man alltid fråga tandläkaren eller tandhygienisten för råd av rätt val av tandtråd. Läs mer på www.tandläkaresolna.nu.

Billiga tandläkare i Stockholm

28 apr 2017

Då det kommer till att hitta produkter och tjänster till billiga priser så tjänar man alltid som kund på att bo i en stad där det finns en hög konkurrens inom det område där man står som intressent. Baserat på detta kan man således säga att en person som bor i Stockholm ofta har en klar fördel om man jämför med en person som bor i en mindre stad, med ett mindre utbud. Det här gäller alltså oavsett om man vill besöka en tandläkare eller om det är så att man är på jakt efter ett par nya jeans eller en kostym.

Ser man just till att besöka en tandläkare så är detta något som många anser – med viss rätt – vara för dyrt; och här kan således en stor skillnad märkas i plånboken efter avslutad behandling beroende på om denna ägt rum just i Stockholm eller i exempelvis Sundsvall. Det man ska komma ihåg här är att det inte bara är priserna som varierar då det kommer till exempelvis en tandläkare, nej, tyvärr så kan man även se att det finns en skiftande kvalitet inom området i Stockholm. På så sätt så kan man alltså i slutändan bli lurad i dubbel bemärkelse; dels så tvingas man göra om behandlingen och dels så kan skadorna vara så pass allvarliga att om de inte upptäcks så kan allvarliga konsekvenser komma att drabba personen i fråga.

Gällande tandvård så kanske man således bör vara lite mer rationell i sitt tänkande än om man behöver exempelvis en kostym. Lyckligtvis så finns det även kvalitativa och billiga tandläkare i Stockholm. Hur märker man då det och hur hittar man en sådan?

Undersök och hitta en bra och prisvärd tandläkare

Det som man till mångt och mycket får lita på gällande val av en tandläkare är sin egen magkänsla samt rekommendationer av exempelvis vänner. Kort sagt, då en tandläkare och den relation som man skapar med denne är ganska unik så finns det heller ingen manual. Alla har vi olika tänder och olika dentala förutsättningar, bara för att någon av dina vänner trivs hos sin tandläkare så innebär inte detta per automatik att du också gör det.

Tips från vänner är således bra, men de är sällan avgörande. Viktigare anser vi att det första intrycket är och hur du exempelvis upplever servicen, hur lokalen ser ut samt hur du blir bemött av den tandläkare som sedermera ska undersöka dig.

Menas med detta: vissa mottagningar ger sällan ett bra intryck och dessa tycker vi att du ska försöka undvika – oavsett hur billiga priser de erbjuder i jämförelse med sina konkurrenter i Stockholm. Ligger en mottagning – inte ovanligt – i exempelvis en gammal källarlokal och ger ett allmänt sjaskigt intryck så är detta förmodligen en ganska god indikation på vilken kvalitet som tandläkaren i fråga håller. Dina tänder är trots allt det viktigaste och priset får i denna fråga spela en sekundär roll.

Du har alla möjligheter att hitta en bra, prisvärd tandläkare i Stockholm om du bara är beredd att besöka några stycken. Här finns en - i Bromma närmare bestämt - som du kan börja med.