Vad är Brånemarkmetoden?

Visste du att tandimplantat och sättet att ersätta tänder med titanskruvar är en svensk uppfinning? Så är det. Tandimplantat, och metoden med det kallas även Brånemarkmetoden, efter professor Per-Ingvar Brånemark. Han arbetade i sitt laboratorium och forskade på blodceller när han upptäckte att mänsklig benvävnad kunder integrera titan. Att kroppen inte stöter bort metallen titan, utan absorberar den.

Med den upptäckten kunde han sedan utveckla den till tandersättningar med skruvar i titan. När man väl har fäst skruvarna i titan i käken, kan man sedan fästa tänder som ersätter de gamla tänderna ovanpå skruvarna. På det sättet kan man ersätta de gamla tänderna med konstgjorda tänder. 

Så här går själva ingreppet till

Först görs en ordentlig analys av patientens käke och käkben. Det är viktigt att käkbenet är friskt nog för att kunna borra in titanskruvar i den. Har man varit en rökare under lång period, eller har ätit någon medicin som kan ha inverkat negativt på käkbenet, kan det bli svårt att hitta käkben som är tillräckligt friskt för detta ändamål.

Har man väl hittat tillräcklig benvävnad som lämpar sig för titanskruvarna, ger man patienten bedövningsmedel, lokal bedövning, när lokalbedövningen sitter i, skruvar i titanskruvarna i käken i ett första steg.

Sedan väntar man i flera månader, mellan tre och sex månader medan skruvarna ska läka i käkbenet. Efter läkeperioden färdigställer man sedan bron, delar av bron eller den enskilda tanden. Efter det kontrollerar man regelbundet läkningsprocessen så att den fortskrider som planerat.

Fördelar och nackdelar med tandimplantat

Att ersätta förlorade tänder med tandimplantat är bland de bästa sätten att ersätta förlorade tänder. Det är en permanent lösning och som ger möjligheterna att fortsätta leva som förut och inte hindras av lösa eller helt förlorade tänder. Enda nackdelen är att det är en relativt kostsam metod att ersätta tänder.

Så går det till med tandimplantat

Först för man en ordentlig kontroll av benvävnaden där man tänker sig att tandimplantatet ska sitta. Det är viktigt att man har tillräckligt frisk benvävnad för titanskruvarna där tänderna ska sitta. När man väl har konstaterat att så är fallet, skruvar man i titanskruvarna efter att ha bedövat patienten ordentligt. Sedan måste det gå flera månader innan man går vidare till nästa steg. Oftast tar det mellan 3 och 6 månader innan käkbenet har läkt tillräckligt för nästa steg, som är att sätta fast själva tänderna i skruvarna. Oftast räcker det så. Efter det är det meningenatt tänderna ska fungera ungefär som vanliga tänder.

Hitta rätt tandläkare

Vill man ha denna typ av ersättning för förlorade tänder bör man leta upp en tandläkare som arbetar med detta. De flesta tandläkare gör det, och gör de inte det, brukar de kunna hänvisa till någon mottagning eller tandläkare som kan det. I övrigt är det viktigt att gå till tandläkare regelbundet för att behålla en bra mun- och tandhygien. Därför är det en stor idé att hitta en tandläkare som antingen arbetar nära din bostad eller nära ditt jobb. Läs mer här om tandläkare som utför tandimplantat.

30 Apr 2018