Så går det till att bleka tänderna

Det har verkligen blivit populärt att bleka sina tänder. ”Alla” bleker ju snart sina tänder och skillnaden är verkligen enorm mellan den som har blekt sina tänder, och den som inte har gjort det. Det är ju en hel del som kan förstöra tändernas naturliga vithet och snygga utseende. Kaffe, te, snus och framför allt rökning förstör tänderna som slutar se snygga och fräscha ut. När man ännu är ung, ser tänderna väldigt bra ut. Det är när åldern gör sig påmind som tänderna börjar se ofräscha och fula ut. Då är en blekning bra att göra för att våga dra på smilbanden och fyra av ett bländande leende. Ingen vill le bara för att upptäcka att tänderna är halvt bruna och fula. Då är en tandblekning på sin plats.

Så här går en blekning till

  1. Tandläkaren undersöker först dina tänder och diskuterar med dig hur en tandblekning går till och vad du kan förvänta dig av en blekning.
  2. När hon eller han har konstaterat att du inte har hål eller något annat som kan försvåra en tandblekning, får du en ställning i munnen som skyddar dina läppar mot blekningsmedlet som bleker tänderna.
  3. Tandläkaren penslar på ett blekningsmedel på dina tänder.
  4. Du väntar på att blekningsmedlet ska verka. Sedan när det har verkat klart tar tandläkaren av ställningen som har skyddat dina läppar.
  5. Blekningsmedlet sköljs av dina tänder. Och du kan se det snygga resultatet.
  6. Det närmaste dygnet bör du inte dricka kaffe, te eller snusa, röka eller göra något annat som kan färga dina tänder. Ska blekningen hålla bör du endast dricka vatten men du kan äta vanlig mat.

Blekningen brukar som bäst hålla i några månader. Längden på tandblekningen beror på hur du lever ditt liv; dricker du kaffe, eller te varje dag? Röker du eller snusar du? Småäter du ofta? Allt sådant påverkar blekningen av dina tänder. Ju bättre du sköter om dina tänder, och inte röker eller snusar, desto längre håller tandblekningen.

Det kostar en tandblekning

En tandblekning kan kosta mellan 3.000 och 6.000 kronor men då får man en skyddande massa runt tänderna som ska skydda dem. En tandblekning kan i bästa fall hålla i flera år. Håller du dig bort afrån rökning, vin och snus, håller blekningen bättre och längre. Välj en tandläkare som är noggrann och som alltid kontrollerar så att du inte har skadade tänder innan en tandblekning. Bara i Stockholm finns det tusentals tandläkarmottagningar men där endast ett 30-tal bleker tänderna. Välj en som är särskilt aktsam om dina tänder och som är prismedveten.

1 Jun 2018