När visdomständerna gör ont

Alla har ungefär 32 tänder när de väl har blivit av med mjölktänderna. Det är 16 tänder upptill och 16 nedtill, men det är inte alla som har samma antal tänder i munnen hela sitt liv. Många som kommer upp i åldrarna efter 25, brukar få tänder som har legat djut lagrade, längst bak i munnen. De kommer fram sist av alla tänder och ibland kan det bli trångt i käken när de tycker att de ska komma fram. Tar man regelbundet röntgenbilder av tänderna ser en tandläkare var och ungefär när en visdomstand kommer att växa upp.

Ska man operera – eller inte?

Vissa anser att man genast ska operera bort tänder som kommer fram, visdomständerna. Det är klart om man får återkommande problem med visdomständerna som kanske ger inflammerat tandkött. Däremot är det inte särskilt enkelt heller med en operation. Ibland kan en operation faktiskt ge mer skada än nytta. Särskilt gäller detta om man är lite kommen till åren när man genomför en operation, vilket oftast är då som man får problem med sina visdomständer. I den åldern kan man faktiskt få problem med läkningen av tandköttet. Då kan operationen i sig åstadkomma lika mycket skada som visdomständerna i sig. Så vad ska man då göra?

Behålla hygienen i munnen

Det bästa är helt enkelt att ständigt behålla en bra munhygien. Borsta tänderna, göra rent mellan tänderna och se till så att man har friskt tandkött. Det är absolut det bästa tänkbara som man kan göra för att behålla friska visdomständer. Dessutom ska man inte se så negativt på visdomständerna; de kan göra ont just när de ska komma upp, men när du sedan är äldre och har slitna tänder, fungerar visdomständerna som extra och friskare tänder som mycket väl kan ersätta dina gamla och slitna tänder. Behåll dem, det är bra att ha ett par extra och starka tänder. Ju äldre som du är när du får nya tänder desto bättre är det för dig. Tänk dig att du får nya tänder som vuxen. Och tänderna är viktiga, ju längre tid som du klarar dig utan tandproteser, desto bättre för dig.

Uppsök tandläkare vid inflammation

Om du ändå får en inflammation i tandköttet, trots att du håller tänderna rena, bör du ta kontakt med tandläkare. Om du vill behålla visdomständerna kan hon, eller han hjälpa till att hålla rent genom att rengöra tandköttet ordentligt med bakteriedödande medel. Här kan du läsa mer.

20 May 2019