Kan man få tandblekning av tandläkaren?

Det är ju så populärt att bleka sina tänder. Vita tänder anses ju så attraktivt med vita och friska tänder. Fula, svarta tänder förknippar vi med "häxor". Som barn lära man sig att "häxor" är fula och gamla tanter med fula och svarta tänder. Svarta tänder är själva sinnebilden för någon som är ful. Att vara vacker, innebär att ha vita, fina och jämna tänder. Och att utstråla hälsa.

Så att bleka sina tänder är en bra början för att få ett vackert utseende. Ska man bleka tänderna på en skönhetssalong, måste man alltid gå till en tandläkare först. Tandläkaren måste undersöka tänderna så att man inte har karies, eller någon annan skada på sina tänder, som skulle kunna innebära någon risk för att tandblekningen skulle kunna skada tänderna.

Varför inte låta tandläkaren bleka tänderna?

Så om man ändå ska gå till en tandläkare först, för att undersöka dem, varför inte låta tandläkaren utföra själva tandblekningen? Så googla "tandläkare Stockholm" och gå till en tandläkare som även kan bleka tänder. På så sätt sparar man tid och pengar genom att låta den tandläkare som undersöker ens tänder för en tandblekning även bleka dem. En snabb undersökning om hur många tandläkare som även utför tandblekning i Stockholm, visar att ett 50-tal tandläkare även utför estetisk tandblekning. Så välj någon som kanske arbetar nära din bostad, eller nära jobbet.

Så går tandblekning till

Först undersöks tänderna för om de är lämpliga för en tandblekning. När tandläkaren väl har kommit fram till att man gott och väl kan bleka tänderna, så börjar man med att lägga en blekningsgel på en tandskena och sätter dem på tänderna. Det är så en mjuk skena i plast som man använder. Det finns även behandlingar som går ut på att man lägger på en tandblekande gel på en skena, och som man sedan använder en lampa på som man lyser på varje tand så att de bleks på kort tid. Dessutom finns det även blekningskit som man kan använda hemma, med en gel som man lägger på en bettskena som man lägger in när man går och lägger sig på natten.

Om man endast vill bleka en tand

Ibland kan det hända att man endast vill bleka en enda tand. Då kan tandläkaren avlägsna det som kanske gör att tanden blir ful och grå. Är det en fyllning i tanden som missfärgar den, kan man behöva ta bort fyllningen och lägga in en gel som bleker tanden från insidan. Efter en vecka bör man kontrollera effekten och kanske göra om blekningen.

30 Oct 2019