Att le utan smärta

Smärta kan upplevas olika. Det finns smärta som kommer då ett felaktigt bett gör matintag svårt. Det finns också smärta i sinnet då man upplever att tänder är fula och skeva. Allt kan åtgärdas.

Det är något du sällan funderar över om du inte själv upplevt problem, men att ha raka tänder och ett funktionellt bett är mycket viktigt. Den dag du märker att du går med värk i käke och huvud är det dags att agera.

Smärta är individuellt. Det är ingen tävling att fastställa vem som har mest ont. Felställda tänder medför ofta smärtor i mun, käke eller hela huvudet. Felställda tänder medför minst lika ofta genans och komplex. Det går inte att undvika att äta, men det går att undvika att le. Inget av det är önskvärt.

Nya och smärtfria behandlingar

Sedan ett antal år tillbaka finns det helt andra möjligheter till behandling av bettfel. Att få en hård och smärtande stålställning insatt i munnen är inte längre aktuellt. Med invisalign är en tandreglering både smärtfri och diskret.

Invisalign bygger på att varje bettfel är unikt och måste behandlas stegvis. Istället för metall handlar det om tandskenor i plast, anpassade efter varje individ. Allt börjar med ett besök hos en specialisttandläkare. Efter en undersökning tar personalen mått på dina tänder och en plan läggs upp. Nu tillverkas också dina skenor. Du börjar med den första och efter några veckor är det dags för byte. När tänderna reglerats klart får du en retainer för att bibehålla tändernas form permanent.

2 Jun 2021