Tandbrygga

Specialiserad tandvård av högsta klass

Blogg

Få vita tänder med naturliga produkter

25 jul 2017

Många vill ofta få vitare tänder genom att bleka dem hos tandläkaren. Visst finns det alternativet, men man ska inte glömma bort att det går att få vita tänder utan skadliga blekmedel. I dagsläget finns det många tandbehandlingar för att hålla tänderna vita och skinande. Dock så använder sig dessa va grova produkter som kan skada tandemaljen, visserligen något som inte kan lagas därefter! Om man har under de gångna åren druckit lite för mycket av det goda kaffet, teet, läsk eller liknande kan man känna att man vill göra något åt de gulbruna tänderna och få de vitare. Man behöver alltså inte använda sig av de extra metoderna för att bleka sina tänder utan man kan prova naturliga produkter som visar sig fungera för att få vita tänder.

Man ska inte glömma att det är livsmedel och drycker som kan fläcka tänderna permanent som ger tänderna den gula eller brunaktiga nyans som många inte tycker är attraktivt. Färgade drycker såsom kaffe, te eller läsk är boven och likaså cigaretter som är dåligt för munhygien samt farliga för leendet eftersom de gör tänderna mer porösa.

Ett typiskt misstag är att borsta sina tänder direkt efter man har ätit. Detta ger inte din tandemalj tillräckligt med tid för att återhämtas, men förhindrar att vissa hål formas. Det finns vissa livsmedel å andra sidan som naturligt hjälper till att göra dina tänder vitare. Till exempel frukter och grönsaker så som päron, äpplen, morötter, pepparfrukter, blomkål, sallad, broccoli och spenat. Dessa är bra på grund av deras fibrer som innehåller näringsämnen som skapar ett skyddande lager för emaljen och hindrar den från att fläckas.

Hemmareceptet för att få vitare tänder

  • Skapa en kräm av jordgubbar och natriumbikarbonat. Jordgubbarna fungerar som ett vitgörande medel, krossa dessa och blanda med bikarbonatet. Sedan ska det appliceras på tänderna i 20 minuter innan man sköljer. (Rekommenderas 1 dag per vecka)
  • Gnugga dina tänder med insidan av ett bananskal i två minuter. Kan göras så många gånger man vill om dagen, det innehåller nämligen salicylsyra som är ett utmärkt vitgörande medel för emaljen.
  • 45 sekunders gnuggande av insidan av ett apelsinskal (den vita delen) på dina tänder. Den vita delen kallas för märg och innehåller ett substans som gör dina tänder vitare. Borsta dina tänder en halv timma efter!

Om man vill få pärlvita tänder så finns det inget bättre än bakpulver. Det är nämligen det mest organiska och hälsosamma alternativet för att få vitare tänder. Blöt tandborsten med kranvatten och doppa det antingen i bakpulver eller bikarbonat så att det fastnar på borsten och borsta därefter som med en vanlig tandkräm.

Generella tips för att få vitare tänder

  1. Håll alltid din mun ren.
  2. Borsta inte för hårt.
  3. Använd tandtråd, morgon och kväll.
  4. Sluta röka om du gör det.
  5. Minska ditt intag av kaffe, te och läsk.
  6. Drick mer med sugrör.

 

Akut tandläkare finns i Stockholm

18 jul 2017

Olyckor inträffar och de kan ske när oavsett tid på dygnet samt föra med sig skador som drabbar vilket område på kroppen som helst. Det handlar alltså inte om när eller vart en olycka händer – det handlar snarare om att den som drabbas snabbt kan komma i kontakt med den nödvändiga hjälp som behövs för att korrigera det uppkomna problemet. En sak som i teorin låter som en självklarhet, men som – tyvärr – i praktiken visat sig vara betydligt svårare att få till stånd.

Det skiljer sig nämligen avsevärt beroende på vad man skadar samt i vilken stad man bor i då det kommer till akut hjälp och här kan man säga – som exempel på detta – säga att en person i Stockholm har bättre möjligheter till snabb vård än vad en person i en mindre stad har att få snabb hjälp; oavsett vilken skada det handlar om. Däremot så kan man även säga att en person i Stockholm som slår ut en tand har bättre möjligheter till att hitta en akut tandläkare än vad en person i Stockholm har som halkat och brutit en arm har.

Skillnaden mellan en akut tandläkare och en vanlig akutmottagning för övriga skador är nämligen stor i Stockholm och den förstnämnda – en akut tandläkare – är något som blivit väldigt mycket bättre under senare år. Ser man till exempelvis ett vanligt armbrott så kan detta handla om åtskilliga timmar sittande på en akutmottagning och detta egentligen oavsett tidpunkt på dygnet. En akut tandläkare och en kontakt med en sådan däremot går betydligt fortare och det är här ändringen har skett. Förr så var det nämligen inte alls ovanligt att man – på samma sätt som vid ett armbrott – fick vänta en väldigt lång tid innan tandskadan kom att korrigeras; men nu kan man i Stockholm se att något har hänt och att det främst är de privata mottagningarna som drivit utvecklingen framåt.

Akut tandläkare finns privat i Stockholm

Det är nämligen så att de flesta privata mottagningar numera avsätter speciella tider för att ombesörja och hjälpa till med just dessa akuta skador och att man – om olyckan är framme – kan gå före i den ordinarie kön om man skulle behöva detta. En sund utveckling i Stockholm som vi får hoppas sprider sig även till andra delar av Sverige.

Naturligtvis ska man även här tillägga att dessa tider som finns för en akut tandläkare ofta sker under dagtid och ordinarie öppettider; slår man ut en tand under natten i Stockholm så får man idag – liksom förr – söka sig till en vanlig akutmottagning. Men även där brukar sträckan från kontakt till ingrepp vara överkomlig och således skilja sig från den vård och väntetid man får vd andra typer av akuta skador.

Här kan man se att Stockholm vuxit rejält under senare år och att sjukvården har väldigt mycket att göra för att växa ikapp och för att kunna erbjuda samma service som man kunde innan den stora inflyttningen startade. En utmaning, utan

Hur gör jag den bästa dagliga tandvårdsrutinen?

5 jun 2017

Våra tänder är gjorda för att hålla länge, men precis som resten av kroppen åldras munnen också och man kan själv påverka hur snabbt eller långsamt det ska gå. Munnen innehåller alltid en mängd bakterier, endel av dem fyller viktiga funktioner medan andra istället kan orsaka stor skada, det blir därför mycket viktigt att man sköter sina tänder rätt.

Kom-ihåg-knep som kan göra din tandhälsa mycket bättre

Att få till en bra tanborstningsrutin är det bästa man kan göra för sina tänder. En bra början på goda vanor för tänderna är att komma ihåg siffran 2 i minnet. Man ska inte snåla med tandkrämen på borsten, många underskattar nämligen hur viktigt tandkrämen är och använder oftast för lite. En tumregel är att ta 2 centimeter fluortandkräm på tandborsten. Välj en fluortandkräm som inte bara ger fräsch smak i munnen, utan som också stärker tänderna och som skyddar mot karies. Därefter ska man låta tandkrämen stanna kvar och därför inte skölja munnen med en massa vatten efter borstningen, utan spotta bara och låt fluoret i tandkrämen göra nytta på tänderna. Borsta tänderna i maximum 2 minuter, det är så lång tid det behövs för att göra rent alla tandytor ordentligt. Ta gärna tid för att se om tiden uppnås. Det bästa för tänderna är att borsta 2 gånger om dagen, dels på morgon efter frukosten, sedan på kvällen efter sista måltiden. Hur trött man än är på kvällen så bör man inte hoppa över kvällsborstningen eftersom den är extra viktig.

Använd rätt borste

En mjuk tandborste är ett tips för att inte tänder eller tandkött ska skada och det bör samtidigt borstas försiktigt med små gnuggande rörelser. Om man borstar för hårt och med för långa rörelser är risken stor att man skadar både tandköttet och tänderna. Med tanke på att bakterierna samlas runt tandköttet är det extra viktigt att borststråna på borsten kommer åt för att massera lätt även där. Något som många kanske inte tänker på är att även borsta insidan av gommen och att utsidan på över- och underkäkständerna blir ren. Sedan är det viktigt att tänka på att man inte äter under den närmsta timmen efter borstningen.

Viktigt med tandtråd

Tro det eller ej, men gör man inte rent mellan tänderna samlas så mycket som 25 procent av munbakterierna kvar. Därför blir tandtråd ett mycket viktigt redskap för att ta bort matrester och bakterier. Allra helst ska man använda det på kvällen så munnen är helt ren när man går och lägger sig. Det finns olika storlekar på tandtrådarna, det viktiga är att hitta en tandtråd som passar sina tänder och inte allt för tunna tandtrådar som lätt glider igenom om det är trångt mellan tänderna. Är man osäker kan man alltid fråga tandläkaren eller tandhygienisten för råd av rätt val av tandtråd. Läs mer på www.tandläkaresolna.nu.

Billiga tandläkare i Stockholm

28 apr 2017

Då det kommer till att hitta produkter och tjänster till billiga priser så tjänar man alltid som kund på att bo i en stad där det finns en hög konkurrens inom det område där man står som intressent. Baserat på detta kan man således säga att en person som bor i Stockholm ofta har en klar fördel om man jämför med en person som bor i en mindre stad, med ett mindre utbud. Det här gäller alltså oavsett om man vill besöka en tandläkare eller om det är så att man är på jakt efter ett par nya jeans eller en kostym.

Ser man just till att besöka en tandläkare så är detta något som många anser – med viss rätt – vara för dyrt; och här kan således en stor skillnad märkas i plånboken efter avslutad behandling beroende på om denna ägt rum just i Stockholm eller i exempelvis Sundsvall. Det man ska komma ihåg här är att det inte bara är priserna som varierar då det kommer till exempelvis en tandläkare, nej, tyvärr så kan man även se att det finns en skiftande kvalitet inom området i Stockholm. På så sätt så kan man alltså i slutändan bli lurad i dubbel bemärkelse; dels så tvingas man göra om behandlingen och dels så kan skadorna vara så pass allvarliga att om de inte upptäcks så kan allvarliga konsekvenser komma att drabba personen i fråga.

Gällande tandvård så kanske man således bör vara lite mer rationell i sitt tänkande än om man behöver exempelvis en kostym. Lyckligtvis så finns det även kvalitativa och billiga tandläkare i Stockholm. Hur märker man då det och hur hittar man en sådan?

Undersök och hitta en bra och prisvärd tandläkare

Det som man till mångt och mycket får lita på gällande val av en tandläkare är sin egen magkänsla samt rekommendationer av exempelvis vänner. Kort sagt, då en tandläkare och den relation som man skapar med denne är ganska unik så finns det heller ingen manual. Alla har vi olika tänder och olika dentala förutsättningar, bara för att någon av dina vänner trivs hos sin tandläkare så innebär inte detta per automatik att du också gör det.

Tips från vänner är således bra, men de är sällan avgörande. Viktigare anser vi att det första intrycket är och hur du exempelvis upplever servicen, hur lokalen ser ut samt hur du blir bemött av den tandläkare som sedermera ska undersöka dig.

Menas med detta: vissa mottagningar ger sällan ett bra intryck och dessa tycker vi att du ska försöka undvika – oavsett hur billiga priser de erbjuder i jämförelse med sina konkurrenter i Stockholm. Ligger en mottagning – inte ovanligt – i exempelvis en gammal källarlokal och ger ett allmänt sjaskigt intryck så är detta förmodligen en ganska god indikation på vilken kvalitet som tandläkaren i fråga håller. Dina tänder är trots allt det viktigaste och priset får i denna fråga spela en sekundär roll.

Du har alla möjligheter att hitta en bra, prisvärd tandläkare i Stockholm om du bara är beredd att besöka några stycken. Här finns en - i Bromma närmare bestämt - som du kan börja med.